Deco on lyhenne Decorative friendship bookista. Tämän usein käsin tehdyn vihkosen ajatuksena on, että se kiertää osallistujalta toiselle, kunnes vihkosen jokainen sivu on koristeltu. Jokainen osallistuja koristelee yhden sivun, joissain decoissa tilaa on varattu kaksi sivua yhdelle osallistujalle.

Swappailu on kaikenikäisten harrastus. Swappailu eli erilaisten vihkojen vaihtaminen ei ole vain nuorten tyttöjen harrastus vaan alan harrastajista löytyy kaikenikäisiä. Swappailu antaa harrastajalleen luomisen iloa ja sen kautta tutustuu myös uusiin ihmisiin.

Askartelutarvikkeita tarvitaan nimenomaan kuvallisissa swapeissa eli decoissa, joissa jokainen swappiin osallistuja koristelee yhden sivun niin hienosti kuin osaa esim. lehdistä leikatuilla kuvilla, erilaisilla papereilla, luonnonmateriaaleilla, langoilla jne. Jotkut saattavat myös piirtää ja maalata itse.
- Decot voivat olla joskus hyvinkin taiteellisia.

Swapilla on yleensä jokin teema. Teemat vaihtelevat nallekarhuista haltijoihin, luontoaiheista ruokaan, bändeistä elokuviin. Aihekirjo on toisin sanoen yhtä laaja kuin elämäkin.

Swappailu on harrastus, jossa vaihdetaan erilaisia vihkoja yleensä postitse, jolloin vihkon sisältö rakentuu vähitellen, eri osallistujen yhteistyönä. Harrastuksen termistössä vaihdettuja vihkoja kutsutaan swapeiksi. Sanat swappi, swappaaminen ja swappaus tulevat englannin kielestä (to swap, swapping = vaihtaa, vaihtaminen). Swappareilla on yleensä useampia swappareita, joiden kanssa he vaihtavat swappeja säännöllisesti. Mitään perussääntöä ei sille kuitenkaan ole, kuinka monta swapparia tulee kullakin olla ja kuinka monta swappia tulee lähettää kerralla.

Deco on swappilajeista yleisin ja sen perusideana on koristelu. Teemattomassa decossa saa decoilla haluamallaan tavalla ja tyylillä. Teemalliseen decoon osallistutaan teeman osoittaman aiheen mukaisesti. Yleisiä teemoja ovat esimerkiksi erilaiset eläimet tai värit. Muuten mahdollisuudet ovat rajattomat, ja decoillessa saa voi käyttää lähes mitä tahansa mieleen juolahtavia materiaaleja. Paksuja tai painavia esineitä ja asioita pyritään kuitenkin välttämään. Decoilu päällystetään usein kontaktimuovilla.

Hyvää lisätietoa löytyy Hiekkaoliivin sivuilta.